Oferujemy wysokiej jakości węgiel drzewny w brykiecie, lub w kawałkach z twardego grabu i buku, o wysokiej, dochodzącej do 95% zawartości węgla i niskim poziomie popiołu, pakowany w 2 kg i 2,5 kg worki, na paletach do 504 kg. Staranna selekcja w procesie produkcji zapewnia odpowiednią granulację.

Grill

Brykiet węgla drzewnego - 648 kg

Brykiet węgla drzewnego - 648 kg
Brykiet węgla drzewnego - 648 kg

Najwyższej jakości węgiel drzewny z twardych gatunków: buk i grab. Poddany starannemu procesowi selekcji i wypalania w piecach retortowych. Dzięki skutecznemu odsiewowi na finalnym etapie produkcji charakteryzuje się odpowiednią granulacją pozwalającą czerpać radość z grillowania.

Dostępność: brak towaru

Cena: 2 972,95 zł

Węgiel drzewny 2,5 kg (paleta 320 kg)

Węgiel drzewny 2,5 kg (paleta 320 kg)
Węgiel drzewny 2,5 kg (paleta 320 kg)

Najwyższej jakości węgiel drzewny z twardych gatunków: buk i grab. Poddany starannemu procesowi selekcji i wypalania w piecach retortowych. Dzięki skutecznemu odsiewowi na finalnym etapie produkcji charakteryzuje się odpowiednią granulacją pozwalającą czerpać radość z grillowania.

Dostępność: brak towaru

Cena: 1 275,26 zł

Węgiel drzewny jest lekkim, czarnym produktem opałowym wyprodukowanym z drewna przez suchą destylację, czyli ogrzewanie do temperatury 500 stopni Celsjusza, bez dopływu tlenu. Proces ten, zwany inaczej pirolizą, prowadzi do rozkładu drewna przy udziale dodanych reagentów. Produktami rozpadu, prócz węgla drzewnego, jest także gaz drzewny, ocet drzewny i prasmoła.

Charakterystyka węgla drzewnego

Wysokiej jakości węgiel drzewny:

  • zawiera co najmniej 80% czystego węgla pierwiastkowego w węglu drzewnym (C-fix)
  • ma bardzo niską zawartość popiołu - wyższa wartość wskazuje na obecność piasku, lub innych dodatków pogarszających jego jakość
  • dzięki formie granulek, nie zawiera miału węgla drzewnego lub jego zbyt dużych fragmentów
  • ma niski poziom zawartości wody (wilgotności)
  • pochodzi z liściastych gatunków drzew

Węgiel drzewny jest wykorzystywany na szeroką skalę w medycynie, kosmetyce, przemyśle, czy gastronomii, będąc nieodzownym elementem grillowania.

Produkcja węgla drzewnego dla gastronomii przebiega z sześciu etapów:

  1. naturalnego suszenia drewna dla osiągnięcia odpowiedniego poziomu wilgotności
  2. pocięcia drewna na kawałki, które zapewnią odpowiednią granulację
  3. ponownego suszenia pociętego drewna, aby osiągnąć jak najmniejszą wilgotność
  4. głównego: priolizy, podczas której drewno jest zwęglane i przetwarzane w węgiel drzewny
  5. sortowania w celu odrzucenia miału lub nadziarna
  6. konfekcjonowania, czyli pakowania, lub przepakowywania towaru, aby był w pełni gotowy do sprzedaży i atrakcyjny wizualnie

Brykiet czy węgiel drzewny?

Wedle europejskich norm, w grillu węglowym można palić tylko węglem drzewnym, lub brykietem. Brykiet drzewny wytwarza się między innymi z węgla drzewnego, torfu, słomy, trocin i substancji palnych, które są sprasowywane pod wielkim ciśnieniem. Jako spoiwa używa się żywicy, mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej, lub kleju, które mogą być odczuwalne w jedzeniu. Forma brykietu nadaje bardziej zwartą budowę temu rodzajowi opału, niż ma węgiel drzewny, co wydłuża czas rozpalania. Można ułatwić sobie ten początkowy etap przez zakup pomocniczego komina. Jednak z drugiej strony czas palenia i utrzymywania ciepła brykietu drzewnego jest dłuższy, nawet do 4 godzin, co podnosi jego wydajność i pozwala go rzadziej dokładać dla podtrzymania ognia. Brykiet ułatwia równomierny rozkład żaru w palenisku, pozostawia jednak dużo popiołu.

Węgiel drzewny jest starszym konkurentem brykietu. Jego największą zaletą jest szybkość rozpalania się - już w ciągu kilku minut osiąga pożądaną temperaturę. Jednak często trzeba go dokładać, aby ją utrzymać. Atutem tego rodzaju opału stałego jest powstawanie minimalnej ilości zanieczyszczeń, zwłaszcza jeśli wyprodukowany jest z drzew liściastych, bowiem zawierają one bardzo małe ilości toksyn i wilgoci. Nie zawiera także dodatkowych substancji spajających i pozostawia bardzo niewielką ilość popiołu. Węgiel drzewny jest również tańszy od brykietu, ale należy pamiętać, że zużywa się szybciej. Wysoka temperatura, jaką osiąga węgiel drzewny, pozwala usmażyć mięso wymagające bardziej bezpośredniej metody, jak na przykład stek.

Wypalanie węgla drzewnego w piecu retortowym

Dawniej, jeszcze do lat 80., węgiel drzewny uzyskiwano przez wypalanie go w stosach, które obsypywano szczelnie ziemią, w tak zwanych mielerzach. Taka forma pozwalała spalać drewno z kontrolowanym dostępem tlenu. Mielerze powstawały w bliskim sąsiedztwie wody i drzew. Najpierw wykopywany był około półmetrowy dół o długości do 6 metrów, aby poustawiać w nim pionowo 1-1,5m drewna. Następnie pod kątem układane były 2-3 m drewna. Stos uszczelniany był sianem, słomą, gliną i wiórami, aby zamknąć dopływ powietrza do środka, oraz nie pozwolić przedostawać się płomieniom. Po zakończeniu procesu wypalania mielerz stygł conajmniej kilkanaście godzin. Po tym czasie węgiel drzewny oddzielano od gliny i pakowano do worków. Uzyskiwany tym sposobem węgiel drzewny stanowił około 40% wsadu.

Dziś produkowany jest w stalowych, wielkich retortach. Pozyskiwany jest z sezonowanych, czyli suszonych na powietrzu o wilgotności 25-30%, drzew. Największą wartość ma sezonowane drewno z buku i grabu. Pełen cykl wypału w piecu retortowym trwa około trzech dni. W pierwszym dniu wybiera się węgiel i załadowuje drewno na następne wypalanie, w drugim się wypala, a trzeciego dnia studzi. Spalanie i stygnięcie trwa po 24 godziny.

Technologia wypalania węgla drzewnego w piecu retortowym została zapoczątkowana w 1980 roku w Instytucie Użytkowania Lasu i Inżynierii Leśnej SGGW w Warszawie. Z zaprojektowanych czterech typów pieców: segmentowych, pierścieniowych, zrębowych i przestawnych, do dziś największe zastosowanie mają te ostatnie, o kształcie cylindrycznym, wysokości 2,65 m, średnicy 2,8 m, wykonane z 5 mm stali, z blaszanym zadaszeniem. Prócz drewna bukowego i grabowego, wypala się także olchy, dęby, brzozy lub jawory, przy czym każde z gatunków ma inny czas spalania, dlatego nie można ich mieszać.

Węgiel drzewny powstający w retortach odznacza się mniejszą zawartością siarki i innych zanieczyszczeń, niż ten który wypalany był w dawniej stosowanych mielerzach. Produkcja w retortach jest wygodniejsza, a czas przygotowania pieca i jego wygaszenia dużo krótszy. Drewno załadowywane jest przez drzwiczki paleniskowe i podpalane od dołu. Gdy zostanie osiągnięta odpowiednia temperatura, zamykany jest górny otwór, aby mógł się równo rozłożyć ogień. Temperatura w retorcie dochodzi do 800 stopni Celsjusza. Uważnie obserwuje się kominy, bowiem gdy dym zacznie zmieniać się z białego na niebieski, oznacza to, że należy wygasić piec. Pod komin wlewa się wodę i uszczelnia gliną, aby nie doszło do spalenia całego węgla. Z danej ilości wsadu drewna otrzymywana jest około połowa węgla drzewnego.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl